Letní táborová škola očima účastníků

denisa
Asociace, Vzdělávání – proběhlo, LTŠ

Letos proběhla "el-té-eška" po dvou letech opět v Čechách, na asociační základně ve Sloupu. Sjela se na ni jednadvacítka mladých tomíků, nadějných instruktorů a rádců z 11 oddílů TOM. Během jednoho týdne, kdy se perspektivní vedoucí prakticky nezastavili, se nám podařilo stmelit partu natolik, že poslední den odjíždělo ze Sloupu 21 přátel hýřících nejedním nápadem, jak obohatit činnost ve vlastním oddíle. Snad brzy tak tomíci po celé republice postaví potní chýše, přelezou vysoké lanové lávky, připraví malebné etapové hry, zdárně odpálí tenisáky při branballu, nacvičí a sehrají loutkové divadlo, vlastními těly přemalují obrazy Picassa či Goyi, prozkoumají historická centra měst při Vyzvědačích, odběhnou rogaining, odválí traktorové pneumatiky tam, kam patří, a to vše s dostatečným právním povědomím a potřebnými znalostmi pedagogiky a psychologie. Pokud udělají jen něco z toho a pokud na takovou akci pozvou kamarády tomíky z jiných oddílů, pak nebyla letošní "el-té-eška" nadarmo.

Za lektory Tomek Hurt

 

 

Za oddíl Jelenů chci poděkovat za uspořádání LTŠ 2012 pro naše "mládežníky".

Nejvíc jsem si povídal o LTŘ s Martinem (Jelenem - syn).  Dozvěděl se nové věci, zopakoval známé a hlavně přijel nadšený z poznání nových lidí, kteří mají stejnou zálibu v práci s dětmi a táboření. Líbili se mu i hry, co jste pro ně zorganizovali. Ale hlavní bylo asi setkání s lidmi "stejného krevní skupiny".

Kačka Jelenová (neteř) - s tou jsem mluvil zatím jen krátce. S ohledem na její povahu (spíše introvert) se jí více líbily aktivity s foťákem atd... je to holka. Celkové hodnocení dobré. :-). Kačka není u nás v oddílu zrovna neformálním ani formálním  tahounem, ale dávám jí šanci.  Prožívá si zaláskované období, tak to má člověk hlavu vždy někde jinde, než se třeba zrovna tělo nachází ... :-)

S pozdravem

Ing. Ladislav Jelen, TOM 5603 JELENI Sedlčany

 

 

Ahoj Zdeňku,
s našimi mladými jsem již o LTŠ mluvil a slibovali poslat svou zpětnou vazbu. Všichni se vrátili neskutečně pozitivně naladěni a motivovaní k další práci v oddíle. Vzhledem k tomu, že jsem na školu doposud nikoho neposílal, tak nemám srovnání s jinými ročníky. Z mého pohledu LTŠ splnila mé očekávání - bylo vysoké.
Všichni tři (Mihu, Jirka i Sebastian) chválili školitele i náplň školy. Každého zaujalo něco jiného. Někdo by radši více her, jiný by raději více odborných seminářů. Záleží na vkusu jednotlivce a vy jste měli program vyvážený. 
Nedostal jsem z nich konkrétní připomínky nebo náměty na vylepšení LTŠ. Proto říkám, vytrvejte v nastaveném standardu a s radostí pošlu příští rok další mladíky a slečny.

Kdybys mi mohl poslat stručné zhodnocení pobytu Mihu, Jirky a Sebiho, bylo by to prima. Stačí ke každému jedna dvě věty. 

Díky

vedoucí Karel Pilař, TOM 19198 GAUDIUM Sedlčany

 

 

Letošní LTŠ byla skvělá. Nejvíc mě bavilo, jak jsme hráli hned po příjezdu šifry a ke konci, když jsme hráli vyzvědače v temných uličkách. Jsem rád, že jsem si mohl zkusit orientační běh, divadlo, šplhání po lanech či lasování. Měli jsme výborné rozcvičky, které byly každý den jiné a zajímavé. Teorie, které jsme tam měli, byly pro mě velice poučné. Nejvíc mě však dostalo, když jsme jezdili na čtyřkolkách. Byli jsme na ně tak natěšení a když jsme přišli na louku, tak tam byly jen pneumatiky,které jsme museli táhnout určitou trasu. To bylo fakt super a hodně jsme se u toho pobavili. Mrzí mě jen jediná věc, a to ta, že jsme si už nestihli zahrát lakros, ale nevadí mi to zas tolik, aspoň se budu mít na co příště těšit. Doufám, že příští rok zase pojedu.

Lukáš Fuksa, TOM 1301 Tuláci Frýdek Místek

 

 

Mně osobně se ten týden velice líbíl. Našel jsem spoustu nových kamarádů a k tomu jsem se spoustu věcí přiučil. Líbilo se mi seřazení programu. Byl pestrý a pokaždé mě něčim překvapil. Jediné, co mě nebavilo, bylo povídání o právu. Bylo to takové nemastné, neslané... Ostatní bylo boží. Užil jsem si to se vším všudy!

 Vïťa Maťaťa, TOM 1301 Tuláci Frýdek Místek

 

 

Především se mi líbil přístup všech vedoucích a instruktorů, kteří nás vedli. Dále bych pak chtěl vyzdvihnout všechny přednášky, protože ani jedna znich nebyla nudná a každá z nich mě nečím zaujala. Bohužel neumím říct, která přednáška mi toho dala nejvíce, protože všechny byly stejně dobré a ze všech jsem toho vytěžil maximum. Velmi se mi líbilo, že jsme neměli čas mezi programy na zbytečné blbosti a že pořád bylo co dělat. Na této akci bych neměnil nic, protože je skvělá tak, jak je! :)

Matěj Urbaczka , TOM 1303 Maracaibo

 

 

Když jsem z LTŠ odjížděla, myslela jsem si, že už z toho všeho dávno nic nevím. Ale vůbec to nebyla pravda. Právě během uplynulého týdne jsem si na spoustu věcí vzpomněla a stále se to opakuje.Všechno se mi to hrozně moc hodí. Po všech lidech se mi moc stýská. Byli jsme skvělá parta. Vedoucí byli lidé, kteří všemu velmi rozuměli a tím tvořili tu skvělou a vyrovnanou atmosféru! P.S toho času na odpočinek by mohlo být víc..:D 

Michaela Márová, TOM 19198 GAUDIUM Sedlčany

 

 

Ahoj,Ltš  - co o ní dodat.Velmi skvělý týden se super partou lidí se stejným zájmem.Mnoho nových věcí, inspirací jsem se dozvěděl, jak zlepšit chod oddílu.Zažil jsem mnoho srandy. Viděl jsem i jiné formy šifer, než je třeba Morseova abeceda.Jedním slovem bych shrnul ten týden "vynikající".  Tímto bych rád pozdravil všechny lektory a ještě jednou jim děkuji za skvělý týden.

Tomáš Guzma , TOM 3301 Bobři Úštěk

 

 

Když se řekne LTŠ, jasně si vzpomenu na pár aktivit a přednášek, ze který jsem byla úplně nadšená. Jako úplně první se mi vybaví výborná parta lidí a spousta nových zážitků a zkušeností. Jsem ráda, že jsem poznala nové lidi, kteří mají stejné zájmy a mohli jsme si navzájem předávat různé triky a fígle, které platí na děti (nebo i na vedoucí a ty se taky hodí :o) ). Když zapřemýšlím nad programem, vybaví se mi lanové lávky (které mě mimochodem nabudily tak, že jsem se domluvila s kamarádama a začala jsem s nimi chodit lézt), budíček kytarou (což bylo mnohem příjemnější než trumpeta na táboře), malování pláten (báječný nápad, jak se vyřádit u výtvarky), zábavné rozcvičky (už se těším, až je vyzkouším na našich dětech a doufám, že je budou bavit alespoň z poloviny tak, jako bavily mě - a to rozcvičky nenávidim), přednášky o řeči těla, rogaining (nesnášim běh, ale touto formou mi to zas tak nevadilo), povídání o woodcraftu, divadlo, šifry (které mi ukázaly, že nejsem tak dobrá v šifrování jak jsem si myslela z našeho oddílu) a samozřejmě Vyzvědači v temných uličkách (výborná hra, kterou už jsem znala, díky Chroštímu s Pepřákem, kteří ji s námi hráli v Telči).
 
Celou LTŠ vnímám a hodnotím velmi kladně, protože jsem si to parádně užila, našla jsem nové kamarády, nasbírala nové zkušenosti a vrátila se k lezení ( z čehož má největší radost asi taťka). Takže moc děkuju za báječně prožitý týden ve Sloupu v Čechácha doufám, že to nebyla první a zároveň poslední akce, kde jsme se viděli.

Kateřina Frdlíková – Klíště, TOM 216 BOBR Beroun

 

 

Největším přínosem pro mne bylo mnoho nových rad a zkušeností z přednášek. A největším zážitkem pro mne byly v podstatě všechny hry, které jsme hráli, a to, že jsme se poznali s novými super lidmi. Mockrát vám ještě jednou děkuji za skvělou akci.

Martin Jelen, TOM 5603 JELENI Sedlčany

 

 

Letošní LTŠ pro mě byla tou nejzajímavější, nejlepší a nejzábavnější školící akcí, které jsem se doposud zúčastnila. Kdybych měla vyjmenovat hry, které se mi líbily, tak by jich bylo opravdu mnoho a nebyla snad hra, která by se mi nelíbila. Z této LTŠ jsem si odnesla spoustu zajímavých her a taky zkušeností, jak praktických, tak i teoretických z přednášek, které si pro nás připravili vedoucí. 

Velmi se mi líbila hra Vyzvědači v temných uličkách, která se hrála v České Lípě a kterou bych ráda zahrála s dětmi v oddíle nebo případně i s více oddíly pro zpestření hry. Jedním z úžasných zážitků bylo např. stavění týpí, rozdělávání ohně pomocí křesadla nebo luku, zahrání si divadla s loutkami, barvení látek zavěšených na stromě rukama, sportovní hra Brainball, kterou bych moc ráda začala hrát i u nás v oddíle, je podobná softbalu, ale má jednodušší pravidla a je vhodná i pro malé děti. 

Program byl velmi pestrý, vedoucí byli úžasní a dokázali nás skvěle motivovat ke hraní her...v jedné chvíli jsme jim dokonce uvěřili, že jdeme jezdit na čtyřkolkách :D -  dali nám i 4 kanystry s náhradním benzínem, kdyby došel. Když jsme však přišli na louku, čekaly tam na nás pouze 4 obrovské pneumatiky od traktoru. Nejdříve jsem z toho byla dost zklamaná, ale pojala jsem to s humorem, tak jsem se tomu zasmála, jak jsme se nechali napálit :D  S těmi pneumatikami to nakonec dopadlo tak, že jsme dostali za úkol odkutálet je ze startu přes trasu vyznačenou fáborky, (která vedla z kopce i do kopce) až do cíle + kanystr, se kterým jsem v mojí skupině běžela já. Hra byla poměrně dost fyzicky náročná, důležitá byla i spolupráce skupiny, přesto jsem si ji velmi užila a byla pro mě neobvyklým zážitkem.

 

Tichá Kateřina, TOM 4312 Třicítka a dívčí dvojka Ostrava

 

Básnička o LTŠ 2012

V sobotu ráno směr Sloup jsem se přemisťovala,
čeho se bát a co bude, jsem očekávala.
Když potkala jsem ve vlaku instruktory,
bylo to fajn a věděla jsem, že nezažijem ani kousek nudy.
Přijeli jsme, nevěděli, co máme čekat,
představili jsme se a hned vyrazili běhat.
První seznamování proběhlo v pohodě,
vzali jsme to hopem, nenechali nic náhodě.
Zkoušeli jsme si naší důvěru,
co vám budu povídat, zas to bylo za běhu.
Po židlích chodíme, šaháme na hlavy,
podle velikosti se řadíme, jsme silné povahy.
Program byl nabitý od rána do noci,
nic jsme nestíhali, nebylo nám pomoci.
Hry jsme hráli, běhali a lezli po laně,
i přes strach jsme vše zvládli v dobré náladě.
Zdeněk nás jistil zespoda,
tím se plně nastolila pohoda.
Komunikace, spolupráce- všechno bylo prima,
dokonce vyšlo počasí a nebyla nám zima.
Něco vám řeknu, kdo to tak tuší?
Jednou v lese jsme malovali tělem i duší.
Jezení a koupání, to byl takový odpočinek,
ani hlad jsme neměli, bylo dost svačinek.
S loutkami jsme hráli divadlo,
no, koho by to tak asi napadlo?
Pozorovat Pepřáka byla velká sranda,
je to kluk, co směje se mu celá banda.
Zpívat a hrát s Chroštím je zážitek,
proto nikdo nevyhodil zpěvník do kytek.
S Matějem rozcvička, či řeč těla,
v jeho podání to není žádná věda.
Do České Lípy jel s námi Tomek,
jako vyzvědači jsme opustili domek.
S Jirkou jsme studovali mapu a fotili,
použili jsme foťáky a né mobily.
S Jirkou Chourem etapu či prožitek,
všechno jsme vyslechli, neměli moc námitek.
Eva nám vařila celý týden v dobrém,
v paměti nám zůstane lečo tuplem.
V pátek jsme vyrazili za Indiánama,
oheň bychom rozdělávali klidně až do rána.
Stavěli jsme tee pee, pak vyrazili k ohýnku,
nastal zas čas na pěknou vzpomínku.
Dostali jsme trička, pustili lampión,
hezky nám lítal a nestál milión.
Týden utekl nám jako voda,
my víme, že je to škoda.
Už plánujeme setkání,
snad nám v tom nic nebrání.

Prosil si nás o zpětnou reakci, tak se pokusím stručně vyjádřit.
Jsem moc ráda, že jsem letos vyrazila na LTŠ, nejenže jsem měla možnost potkat hned několik báječných a hodných lidí, ale také jsem se mohla hodně inspirovat z ostatních oddílů a přiučit se. Bylo hezké si vyslechnout, jak to chodí jinde a jak lze nás oddíl vylepšit. Program byl velice nabitý, nestíhali jsme nic jiného, ale naučili jsme se spoustu zajímavých a důležitých věcí a přitom jsme se bavili, procvičili spolupráci a komunikaci. Já (jako člověk, který nerad běhá) jsem zvládla i všechny běhací hry, atd. Jen mi mrzí, že to bylo tak krátké a že třeba nebylo o trošku víc prostoru si pořádně popovídat. Ráda bych třeba větší čas věnovala neverbální komunikaci, apod., ale je mi jasné, že se vše musí uzpůsobit programu.
Děkuji všem vedoucím, kteří s námi trávili čas na LTŠ a Evě za to, že nám celý týden vařila. Odvedli jste dobrou práci a já vám za to moc děkuji. Doufám, že se ještě někdy všichni setkáme.

Denisa Molková, TOM Úhlava Plzeň

 

 

 

 

 

 

Video o LTŠ  2012 ke stažení na www.ulozto.cz pod heslem PONORKA: http://www.ulozto.cz/x19mseJ/lts-2012-mpg

 

Fotky z LTŠ  2012 ke stažení na www.ulozto.cz pod heslem PONORKA http://www.ulozto.cz/xV8gTxk/lts-2012-zip

 

Fotografie: