Běžky nebo pěšky?

denisa
Asociace

Počasí je i letos dosti vrtkavé. Těšili jsme se na zimu a dostatek sněhu, neboť každoročně pořádáme s turistickým oddílem TOM Ještěrky výpravu na chatu Skurečená a těšíme se na běžky. Letos nás ale přelstil mráz a stopu jsme měli zmrzlou a místy holou bez sněhu. Pokles teploty večer a přes den tání proměnilo běžkařskou dráhu v kluziště.V pátek v den pololetních prázdnin jsme se na tuto dráhu vydali, bojovali, ale kvůli špatným podmínkám dojeli pouze do poloviny a vrátili se zpět.Vysněných Pusteven jsme se nedočkali.

Značně znavení z marné námahy jsme se vrátili na chatu. Po odpočinku jsme si alespoň užívali sněhu před chatou, koulovali se, opravovali iglú a bobovali.Večer se uvařila večeře, hrály se různé stolní hry a i na zpěv došlo. Někteří bubnovali a hráli na vše, co jim pod ruku přišlo a bylo dosti veselo.

Další den jsme se rozhodli, že zvolíme místo běžek turistiku.Tady děti pochopily, že vydat se v zimě kamkoli do hor, byť jen kousek, není snadné a nic se nesmí podcenit. Zmrzlá krajina, spousta sněhu, klouzání na cestě a vymrzlý terén, cesty do kopce, to vše nás hodně unavilo.

Podél cest  v lese jsme pozorovali stopy zvířat a zkoušeli je poznávat.Také jsme našli mrtvou srnu, kterou ulovila nějaká šelma.To, že se šelmy vracejí do Beskyd, je dobře.Srnčí je přemnožené a vůbec se lidí nebojí.Často se nám stává, že nás srny pozorují z několika metrů a nejsou plaché.

Výprava na chatu se nám vydařila, a i když jsme si běžek moc neužili, užili jsme si přírody, kterou máme tolik rádi.

Pokud ještě napadne sníh, tak se ještě pokusíme vydat na bílou stopu.

Holišová Jana, TOM Ještěrky, Nový Jičín
 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu