Zimní sraz na Ostravici

denisa
Asociace

První akcí pro tomíky v Moravskoslezském kraji je tradiční Zimní sraz TOM, jehož historie se začala psát brzy po založení TOM v roce 1968. Posledních 35 let se tomíci scházejí v Beskydech na Ostravici u srubů Baníku. Na letošní 51. ročník i přes porouchané vlaky přijelo do Ostravice 16 oddílů s 244 účastníky srazu, které přivítalo pravé zimní počasí s 30 cm sněhu a teplotou kolem nuly. Zúčastněné oddíly připravily 10 různých soutěží sportovních, znalostních, dovednostních i pohybových, do kterých se zapojili všichni účastníci jako jednotlivci, dvojice nebo trojice.

Ač se děti mohly zajít ohřát do srubu, spíše se zahřívaly jen teplým čajem a především pohybem. Po třech hodinách soutěžení se pořadatelé vrhli na vyhodnocení soutěží, aby na závěr srazu byli vyhlášeni vítězové jednotlivých disciplín i vítězný oddíl celého srazu, kterým se v letošním ročníku s velkou převahou stal TOM Zálesák Hlučín před TOM Zlaté šípy Valašské Meziříčí a TOM BVÚ Ostrava. Někteří pak spěchali na vlak k domovu, jiní si ještě užili sáňkování nebo koulovačku.

Mezi zúčastněnými oddíly byly kromě vítězů také TOM Čmoudík Ostrava, Nezmaři Bílovec, Divočáci Frýdlant n. Ostravicí, Lysáci Malenovice, KADAO Opava a z Ostravy oddíly K.T.O., Průzkumník, Sedmička, Sylvatik, Hogan a Třicítka. Po letech mezi nás zavítal i skautský oddíl Osmička Ostrava z Přístavu vodních skautů. Čaj pro účastníky připravil TOM Sirius Ostrava, který je správcem srubu. Všichni účastníci se zapojili do akce Klubu českých turistů Novoroční čtyřlístek a do sbírky pro značení vozíčkářských tras předali 5.150 Kč.

 

Text a foto: Mojmír Nováček, krajánek MS krajské rady Asociace TOM, Rostislav Kašovský

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu