Zasněžená brigáda

denisa
Asociace
Ve dnech 1.-3.12 vypukla na Kusalínu nezvyklá mezinárodní brigáda - TOM N.A.L. 20619 Ostrava a 11 GWDH Impessa Polsko.
Náš oddíl již od vzniku udržuje mezinárodní spolupráci s polskými skauty (harcery).
V létě jsme jeli s oddílem pomoci postavit jejich tábor u moře a tentokrát členové oddílu Impessa nabídli pomoc se dřevem našemu oddílu.
 
Páteční večer nám Miky z vsetínského tomíka vyvezl terénním autem věci a batohy do zasněžených vrchů, skoro až k chatě. Večerních 10 cm sněhu stačilo k tomu, abychom auto někdy museli potlačit.
Obhlédli jsme hromady dřeva, které by aspoň z části bylo dobré pořezat. Kolik zvládneme, tolik uděláme. Hlášení o sněhové nadílce nebylo jen tak a ráno jsme romanticky vzhlíželi do 25 cm nového sněhu. Méně romanticky to vypadalo u stromů, které bylo potřeba pořezat. Podařilo se nám společně nařezat 11 ze celkově 14 stromů. Celkem asi 13 kubíků. Spotřeba 4,5 l benzínu, 2,5 l oleje a ztupili jsme celkem 5 řetězů. Některé stromy byly opravdová tvrdá lahůdka. 
Celkem nás bylo 5 kluků a 4 děvčata. Každý udělal maximum práce i přes neustále sněžení a teploty okolo -7 stupňů.
Večerní odpočinek u stolních her byl již vítanou relaxací a únava se na nás podepsala pořádně. Chalupa usnula během 5 minut od zhasnutí světla. Nikdo nedokázal už ani vstát k zatopení v noci.
 
Ráno nás čekala cesta dolů k autům pěšky, neboť by za námi auto nevyjelo. Cesta nazpět po kolena ve sněhu byla velmi vítaným zpestřením.
 
Mnohokrát děkuji našim přátelům z polského harcerského oddílu za pomoc. Toto propojování na mezinárodní úrovni doporučuji i dalším oddílům. Je velikým šířením myšlenky Galéna (Březové lístky) na spolupráci.
 
Martin Jung - Maťo, vedoucí TOM N.A.L. Ostrava
 
a správce základny Jiří Homolka dodává:
Ve Vsetínských Beskydech parta tomíků z TOM N.A.L. Ostrava a jejich přátelé z polských harcerů odvedli úžasný kus dobré práce při finálním zpracování kůrovcových polomů v našem lese v okolí turistické chaty Kusalíno. Neodradilo je ani velmi náročné zimní počasí a zvládli zpracovat cca 10 metrů krychlových dřeva. 
Kusalíno vám moc děkuje. Máte náš obdiv. 
 
Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu