Vsetínští tomíci na Brádlerových boudách

Ondra
Asociace
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 st1\\\\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:\\\Normální tabulka\\\; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:\\\\\\; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:\\\Calibri\\\,\\\sans-serif\\\; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:\\\Times New Roman\\\; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:\\\Times New Roman\\\; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

V rámci výchovně-vzdělávacích aktivit Asociace TOM vsetínští tomíci zorganizovali v červenci 2010 vysokohorský tábor v Krkonoších. Naší základnou se staly Brádlerovy boudy, které leží ve výšce 1156 m.n.m a patří Klubu českých turistů ( KČT ). Jelikož jsou tomíci členy KČT, cítili jsme se na „Brádlerkách“ jako doma a k příjemné atmosféře přispěl zcela určitě i personál chaty, v čele s nájemcem Petrem Bártou .

 

Celotáborová hra „Seven Summits“ ( Sedm vrcholů ) se nesla v duchu dobytí nejvyšších hor všech sedmi světadílů upravená na naše podmínky. Přitažlivost hry se zvýšila i tím, že někteří z vedoucích na některé nejvyšší vrcholy světadílů skutečně vystoupili. Hlavní výchovný smysl hry bylo seznámení s bezpečným pohybem ve vysokohorském prostředí, který k naší činnosti patří. Učit se odmalička bezpečnému pohybu v horách považujeme i za společensky prospěšnou činnost. Naši členové se tedy formou hry učili základy bezpečného pohybu na zajištěných cestách ( „via ferraty“ ), které jsme v okolí chaty cvičně vytyčili, bezpečného zajištěni při lezení na skalách, zásadám správného pohybu v horách a dovednostem k tomu patřícím – např. bezpečnému zvládnutí vázání základních horolezeckých uzlů, orientaci na mapě i v terénu, základům zdravovědy apod. Velmi důležitým smyslem hry byla i týmová spolupráce, jelikož snahou našeho oddílu není jít na „výkon“ nýbrž na „týmovost“. 

Důležitou součástí naší činnosti je i KPČ ( kulturně-poznávací činnost ), která se realizovala při třech výpravách do okolí, kdy jsme mimo jiné navštívili pramen Labe, zbytky pevnostního opevnění z let 1934-1938 nebo uctili památku obětí legendárního závodu na lyžích z r.1913, lyžařů Hanče a Vrbaty .  

Samozřejmě nechyběla ani zábava a relaxace, a to jak na velmi oblíbené trampolíně či houpačkách u chaty, tak i při návštěvě aquaparku ve Špindlerově mlýně, kde jsme se díky vstřícnosti ředitele aquaparku mohli, za velmi slušných finančních podmínek, dosytosti vyřádit. Velmi dobrou zábavou se stal též „obyčejný“ horský potok v okolí chaty, na němž mužstvo postavilo mnoho „vodních děl“ .  

I když jsme při plánování tábora měli obavu, jaký náboj bude mít tábor na horské chatě, skutečnost nás velmi příjemně překvapila. Atmosféra byla skvělá, personál chaty nám vycházel všemožně vstříc, hned u chaty krásná vysokohorská příroda, hlavní hřeben Krkonoš co by kamenem dohodil, v chatě k dispozici klubovní místnost pro program, cena za ubytování a stravování velmi slušná. Co víc si přát.

Pokud chcete vyzkoušet letní tábor jinak, zkuste Brádlerky. Nebudete zklamáni.

I když jste v samém srdci Krkonoš, přelidněno tam rozhodně není. A mimo jiné, jsme členy KČT, tak proč nevyužívat pro naše pobyty i tyto „naše“ chaty.

Nájemce umí dát zajímavou cenu ( pro majitele karty Eurobeds zde je ještě sleva na

ubytování ), vyjde nám jistě vstříc. Pokud nájemci pomůžeme mít dobrý hospodářský výsledek, není problém s platbou nájmu majiteli chaty - KČT a ekonomicky stabilní klub umí podpořit svou mládež, což jsou především tomíci .

 

RNDr. Jiří Homolka

vedoucí TOM 7331 Vsetín, předseda Ekonomické rady KČT