Sloupské zápolení kde jazyk překážkou není

Ondra
Asociace

Prázdniny jsou v plném proudu. Dosud nás hojně zásobily krásným počasím, což byla ideální příležitost pro uspořádání turisticko - sportovního víkendu, nedílné součásti projektu vybudování víceúčelové plochy u  Herberku Ferdinanda Dobrotivého ve Sloupu v Čechách. Plocha pro dětské skotačení byla dokončena koncem června a tak se už od 19.7. do 21.7. mohlo konat první česko - německé zápolení. Čas to byl krásný, škoda jen, že část německé výpravy onemocněla  a tak přijelo pouze 8 reprezentantů žitavského Domino campu. Česká parta byla výrazně větší, tvořily ji děti z Dětského domova v Lipové. Společný program byl zahájen seznamovacími hrami a následným táborákem, kde se kromě opékání buřtů také zpívalo a hrálo na kytaru.Obzvláště děti z DD v Lipové prokázali své pěvecké kvality.

Další den byla na programu stopovaná. Bylo to napínavé a přesto, že byla německá skupina velmi aktivní, první místo jí těsně uniklo. Ale jen o fous. Čas zbyl i na turnaj ve vybíjené. Ten vítěze neměl, protože družstva byla neustále promíchaná a určit, kdo měl stanout na pomyslných stupních vítězů, by bylo složité. To ale nikomu nezkalilo radost z toho, že si děti dosyta zasportovaly. Za zmínku stojí ještě soutěž „A na nás“. Uhodnete z jejího názvu, o jakou dobrotu družstva soutěžila?

Protože se zápolení konalo ve Sloupu, nemohli jsme našim německým hostům vzít příležitost poznat zdejší krásné okolí. Navštívili jsme proto Radvanecký rybník, zříceninu Sloupského hradu a Lesní divadlo. Obzvláště v poslední jmenované zastávce se dětem velmi líbilo. Prolézaly chodby za jevištěm a nad ním více jak hodinu a jen nerady se s divadlem loučily. Sloupský hrad zase nabídl trochu hudební kultury v podobě krátkého koncertu. Kombinace klasické kytary a houslí byla nádherná, všichni jsme jen seděli a ani nedutali.

Akce to byla povedená. Obě skupiny se spřátelily a jejich členové mezi sebou přirozeně prolnuli. Děti nám tak opět potvrdily, že se vždycky nějak dorozumí bez ohledu na to, jakou řečí mluví ti ostatní. Znalost pár základních slovíček a divoká gestikulace stačila bohatě k tomu, aby si děti společně užily tři krásné zábavné dny.

Tato akce se uskutečnila díky podpoře Evropské unie, Fondu malých projektů, Cíl3/Ziel3.

Evropská Unie. Evropský fond pro regionální rozvoj: Investice do vaší budoucnosti.Ziel3/Cíl3 - Ahoj sousede. Hallo Nachbar.

Viktor Hájek