Michal David, hvězda zašlá a znovu objevená, zpíval oceněnému Mojmíru Nováčkovi

Ondra
Asociace

Rekordních šest tisíc návštěvníků zavítalo na letošní Slavnosti obvodu, které se konaly v pátek 13. května na náměstí SNP v Zábřehu. Starosta Karel Sibinský ocenil čtyři vybrané osobnosti roku 2007, které svým významem přesáhly hranice obvodu a města. Pro ceny si přišli Josef Mikoláš, ing. Mojmír Nováček, Šárka Zubková a Dita Hejníková. „Obávané“ datum přineslo smůlu hlavní hvězdě programu, zpěváku Michalu Davidovi, jehož vystoupení začalo s více než půlhodinovým zpožděním. „Šest hodin z Prahy do Ostravy jsem snad ještě nejel,“ vysvětloval dopravní zácpu na dálnici. Spoustě natěšených fanoušků však radost nepokazil, během bezmála hodinové show zazněly staré známé hity včetně romantických ploužáků. Navzdory nepříznivým prognózám vydrželo počasí. „Jsem moc rád, že vás tady je tolik. Věřím, že se budete dobře bavit,“ vzkázal z pódia starosta Sibinský. V bohatém programu, který probíhal i v přilehlé letní zahradě, vystoupily dětské sbory, mažoretky, kapely Baracuda nebo Nebratři, nechyběly ukázky bojových umění, práce hasičů ani jarmark, pro děti byly připraveny hry a soutěže. Vylosovaný šťastlivec si odnesl slevový poukaz v hodnotě pěti tisíc korun na zájezd do Chorvatska věnovaný CK Maxner. Druhou cenou byly dva lístky na letní zábavu Noc s Woodmanem a třetí deset piv. Nechyběla dobrá nálada, spousta dobrého jídla a pití. Šestý ročník Slavností obvodu se vydařil. „Vedle Vinobraní, rozsvícení vánočních stromů a novoročního ohňostroje jsou i Slavnosti pravidelnou akcí, na které se společně setkávají občané našeho obvodu,“ dodal starosta Karel Sibinský.

Oceněné osobnosti

Josef Mikoláš – bývalý československý hokejový reprezentant, letos oslavil sedmdesáté narozeniny. V roce 1961 byl vyhlášen nejlepším sportovcem tehdejšího Československa. Jeho bohatá kariéra byla inspirací pro Otu Pavla, který o něm napsal jednu ze sportovních povídek. Až do důchodového věku působil jako sportovní redaktor.

Ing. Mojmír Nováček – aktivní člen mnoha sdružení pro děti a mládež. Hlavní organizátor Bambiriády v Ostravě, předseda Rady dětí a mládeže MS kraje, člen Moravskoslezské krajské rady Asociace turistických oddílů mládeže, člen výboru Klubu českých turistů Moravskoslezské oblasti.

Šárka Zubková – pracovnice Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih, která nad rámec svých povinností organizuje setkávání se seniory, zejména v DK Akord, dochází do domovů pro seniory, k jubilantům v obvodu, organizuje také výlety a společenské akce pro nejstarší spoluobčany.

Dita Hejníková – vedoucí taneční školy Didedance ve Výškovicích. Její svěřenci se pravidelně dostávají do reprezentačního týmu a účastní tak vrcholných evropských a světových soutěží. Tanečníci pod jejím vedením mají na svém kontě několik titulů mistrů republiky, stali se mistry a vicemistry Evropy a jsou několikanásobnými vicemistry světa. Při účasti na mezinárodních soutěžích tanečníci reprezentovali Ostravu na mnoha místech Evropy.

Michael Kutty