Návštěva na táborech oddílů Moravskoslezského kraje I.

lukas.husek

Tento rok jsem si naplánoval tři výjezdy, abych navštívil tábory našich oddílů. Ten první mám naplánovaný na úterý 10.7.2012 a vyrážím směrem Oderské vrchy, kde táboří převážně ostravské oddíly. V tomto termínu tady táboří 7 oddílů, což se nedá za jeden den stihnout. Vybírám tedy čtyřku oddílů, u kterých jsem ještě nebyl.

Začínám v Olšovci u Hranic na Moravě, kde na bývalém tábořišti Ostravské čtyřky táboří TOM 4345 Paprsek z Ostravy. Tábor vede jeden z nejzkušenějších vedoucích Karel Závadský. Letošní motivace tábora „Piráti“ na mne dýchá ze všech stran. Tábor je postaven do tvaru lodě, včetně tvarované špice, lodního stožáru a kapitánského můstku. Všude jsou pirátské vlajky a symboly. Co mne mile potěšilo, je hrdost, s kterou se oddíl hlásí k ATOMu. Na stožáru vlaje asociační vlajka, kapitánský můstek zdobí hořec, a tento znak nacházím na ledničce, v jídelně, na oznamovateli, prostě všude kam se podívám.  Prázdniny tady tráví 44 dětí a asi 12 vedoucích. Tábor je do detailu vymakaný, všude různá udělátka a vylepšení. Tekoucí voda v kuchyni a pomocí hadic dotáhnutá ke kadibudkám. Naprosto dokonalá je sprcha včetně obrovského zrcadla v „šatně sprchy“. Všude je uklizeno a  pořádek.

Loučím se a uháním na další tábor. Tím je tábor oddílu  TOM 4316 Průzkumník v Čermné ve Slezsku. Vítá mne Ilona Jaglová a provádí mne celým táborem. Kdysi jsem na tomto místě tábořili, tak můžu porovnávat.  Z tábora dýchá idylka, přijíždím v době před obědem a program je v plném proudu. Co mne naprosto dostalo, tak zjištění, že na tábor nemůže jet každý člen oddílu, ale pouze když  dosáhne 75% docházky celoroční činnosti. Ze 40 dětí, které chodí do oddílu přes rok se mohlo zúčastnit tábora 26. Oddíl na stejném místě táboří již mnoho let a tak vše je tip ťop. Děti mají uklizené stany, všude je pořádek, praktické táborové stavby. Nezdržel jsem se dlouho, ale bylo poznat, že tábor připravují zkušení a zapálení vedoucí, kteří dokáží připravit zajímavý program.

TOM 4302 SIRIUS táboří v údolí říčky Lobník, která teče do vodní nádrže Kružberk. Dříve pouze chlapecký oddíl, nyní smíšený. Tábor se každý rok staví znova, včetně kuchyně a všech staveb. Navíc dodržuje jako jeden z mála tradici podsad z krajinek, kterou si musí postavit každá táborová dvojice sama. Tento rok měli smůlu, kdy jim před táborem rozkradli dřevo připravené na stavbu tábora a těsně před táborem museli nakupovat nové. Což, jak přiznal hospodář oddílu Michal Staněk,  jim celkem zkomplikovalo život a museli měnit svoje plány. Na tábořišti je zrovna úklidový den, což je stav, kdy se všechny věci ze stanu vyndají ven, stan se vyhrabe, všechny věci se vysuší od vlhkosti a vše se znovu poskládá. Děcka mají složené věci do komínků a jejich maminky by asi zíraly, jaký pořádek můžou mít ve svých věcech. V oddíle právě probíhá generační obměna vedení a tak, tábor poprvé  vedou mladí 19 letí kluci Martin Šebesta  s Matějem Šafránem pod „dohledem“ končícího vedoucího Jana Stani. 

Poslední tábor je umístěn v Žabím údolí v blízkosti obce Radkov. Již 24 let tady táboří TOM 4319 VATRA. Během cesty autem potkávám malé skupinky dětí, které zaujatě něco hledají v mapě. Neklamné znamení, že v blízkosti je asociační tábor. Přivítal mne Milan Domin, opět dlouhodobý vedoucí. Má tady 25 dětí a 5 vedoucích. Tábořiště je takové komorní, menší louka na břehu potoka. Zaujali mne precizně udělané montované podsady, které jsou provedeny fortelně a mají několik dobrých nápadů, jako je pouzdro na kostlivce. V jídelně má oddíl vystavenou vlastní naučnou stezku, která  představuje dětem živou a neživou přírodu z okolí.

Byl jsem mile překvapen úrovní táborů, bohatým programem a  hlavně obrovským nadšením vedoucích, kteří přípravě náročného táboření věnovali obrovský čas a energii.

Stanislav Prais – člen Moravskoslezské KR

Fotografie: 

Komentáře