Vedoucí mezi lany

denisa
Asociace, Vzdělávání – proběhlo

Náhodný návštěvník kopce Hejdy, v blízkosti Dědova, mohl nabýt dojmu, že se připletl do tréninku české horolezecké expedice. Po lese pobíhalo několik maníků v sedácích a helmách. Kolem byly poskládané hromady lan, na stromech visely sady karabin, úvazků, kladek, osmy a jiné jistící pomůcky. Z okolních skal se ozývaly povely jako dober, můžeš, jistím, tam néééé, pozoooor, máš?

Jak tušíte, nebylo to cvičení horolezecké expedice, to se jen 15 vedoucích z celé republiky snažilo zvládnout základy jištění, lezení a slaňování. Abych byl upřímný, někteří nebyli zdaleka začátečníci, spíše jsme se mohli od nich učit. 
Odpoledne jsme nechali lezecké pomůcky na pokoji, zato přišly ke slovu PP lana a výuka stavby nízkých lanových překážek. Účastníci se seznamovali s pojmy jako je loďák, dvojitý loďák, pojistka, ale také s výrazy jako je bezpečnost, stabilita, vhodný strom a terén.  Postupně v lese vzniklo snad 10 překážek různé obtížnosti. Každý si mohl vyzkoušet, jak se co váže.

V neděli čekalo pro frekventanty malé překvapení. Kubíček (syn známého milionáře) toužil, aby u nich v lese vznikl lanový park. A tak tatínek neváhal, vytáhl peněženku a pozval si nejlepší odborníky z okolí a dal jim úkol, aby za dvě hodiny postavili pro Kubíčka, ten nejúžasnější lanový park. A tak se vymýšleli netradiční překážky, vázali se, napínali se, aby Kubíček byl spokojen.  A opravdu za dvě hodiny vzniklo něco nádherného. Uprostřed lesa, kde normálně potkáte tak jednoho houbaře, stálo lanové centrum s velikým L na začátku a Kubíček byl nadšen.

Velké poděkování patří obětavcům, co toto školení připravili – Kuba Glas, Katka Fiurašková  z TOM 4330 Hogan Ostrava a Standa Prais z Rady vzdělávání

                                                                                                                                             Standa Prais
 

Fotografie: