Potvrzeno: Zdraví i hendikepovaní se usmívají stejně

eliska
Asociace

Odpoledne plné netradičních soutěží, her a atrakcí vykouzlilo úsměv na mnoha tvářích dětí i dospělých. V sobotu 29. 6. 2013, se v Hronově uskutečnil Den nezávislosti, jehož hlavní myšlenkou bylo spojení dvou zdánlivě odlišných světů. Přátelská atmosféra strhla zdravé i hendikepované ke společným aktivitám.

“Den nezávislosti byl pro mě zážitek, který si budu dlouho pamatovat. Je těžké kamarádům vysvětlovat, jak skvělé a úplně normální jsou děti na vozíku. Teď to sami viděli a já jsem tomu moc rád.“, vysvětluje čtrnáctiletý Michal z vodáckého oddílu.

Program zahájily svým divadelním představením hendikepované děti z Občanského sdružení Cesta a speciální školy J. Zemana v Náchodě. Všichni si mohli vyzkoušet aktivity typické pro postižené, jako je jízda na speciálně upraveném kole (handbiku), canisterapi nebo hipoterapii, které doplňovala jízda na raftech po Metuji nebo lukostřelba. Velký úspěch mělo i vystoupení skupiny historického šermu ARTAIR, Policie Jaroměř a Hasičů Hronov.„Nikdy bych nevěřil, jak náročná je jízda na handbiku. Tohle speciální kolo je totiž řízené i poháněné pouze rukama.“ svěřuje se svou novou zkušeností Tomáš Buriánek, vedoucí vodáckého oddílu Lotři Hronov.

Den nezávislosti, který byl v pořadí druhou akcí projektu Lotři na dobré Cestě, podpořili, nejen svojí účastí, nejvyšší představitelé města Hronova i města Náchoda, organizace pomáhající hendikepovaným a v neposlední řadě i dobrovolníci mládeže Církve bratrské z Náchoda.

„Jiráskův park byl plný lidí, bez rozdílu věku, pohlaví, postižení nebo barvy pleti a všechny jako by spojovala jedna jediná myšlenka, která říká, že i když jsme odlišní navenek, uvnitř jsme všichni stejní. Co víc si přát…“, s uspokojením dodává Denisa Voborníková z Občanského sdružení Cesta Náchod. Podrobnosti o všech konaných akcích a projektu Lotři na dobré Cestě najdete na www.spolecnysvet.com.

Kontakt:
Zdeňka Císařová
Telefon: 733 117 576
e-mail: soc.pracovnice@stacionarcesta.cz

Tomáš Buriánek
Telefon: 775 951 461
e-mail: info@lo3.cz
 

Fotografie: