114. Deutscher Wandertag– tomíci z Ostravy na celoněmeckém srazu turistů v pohoří Harz

denisa
Asociace

Již popáté vyrazili ostravští Čmoudíci na Wandertag, a to na pozvání pořádajícího místního „Harzklub“ a partnerské mládežnické turistické DWJ  – „DeutscheWanderjugend“. 

V průběhu devíti dnů nás čekal velmi bohatý program v nádherném prostředí pohoří v mnohém připomínající naši Šumavu (nejen přírodou, rašeliništi nebo bývalou rozdělující hranicí) a také v okolních městech, které všechny mají bohatou historii a nádherné památky, přičemž mnohé z nich jsou zapsány na seznamu UNESCO.

Motorizovaně, na kolech, lanovkami, na bobech, pěšky nebo parním historickým vlakem jsme postupně navštívili jeskyně v Rübeland, vyjeli a vyšlapali na nejvyšší horu Brocken s muzeem a historickou železnou oponou mezi NDR a SRN, zámek a letecké muzeum ve Wernigerode, prohlídku památných dolů Rammelsberg, kouzelné město Goslar s největším počtem hrázděných domů v Německu a císařským palácem Kaiserpfalz, město Thale (proslulé čarodějnické centrum celého pohoří) s čarodějnickým místem Hexentanzplatz, ZOO s místní faunou a flórou Tierpark (včetně rysů, druhého symbolu této oblasti) nebo s muzeem totalitního DDR, Bad Harzburg s lázněmi, zříceninou a dalšími památkami.

K tomu připočítejme putování kolem přehrad Okerstausee a podél říček se skalami a vodopády v Okertal, návštěvy místních bazénů Silberbornbad, termálních lázní Sole Therme a výjezdy a výšlapy na kopce s nádhernými rozhledy. Rozhodně jsme se nenudili, a to i co se týče místních kulinářských specialit. Je ale také pravdou, že na místní mapy a značení jsme si moc nezvykli, hold jsme zhýčkaní tím naším českým.

Nicméně dálková čarodějnická trasa Harzer Hexen-Stieg je následování hodná a marketingově výborně zvládnutá.  Centrum dění čišelo přátelskou atmosférou a že se tisíce německých turistů umí společně dobře a slušně bavit, to nám věřte! V množství sedmdesáti prezentačních stánků se neztratil ani ten náš klubový, a to i díky našemu malému přičinění. Ze společného setkání s místními činovníky o nás napsaly noviny velký článek, a tak jsme stali i mediálně známými. Na závěr nechyběla společná GPS hra připravená DWJ v centru srazu lázeňském Bad Harzburg, která nás seznámila s nejzajímavějšími místy. 

Za pohostinství, vřelé přijetí a bohatý program musíme poděkovat již zmíněným německým partnerům, skvělé škole, která nás ubytovala a také čestnému předsedovi KČT Ing. Havelkovi, který tyto srazy navštěvuje již dlouhá léta.

Rostislav Kašovský, TOM 9901 ČMOUDÍK Ostrava

 

PS: šprechtíte-li německy, článek z místních novin najdete v příloze..

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu