Lektorský kurz aneb víkend plný informací

denisa
Asociace

Na stránkách Asociace TOM jsem si všimla nabídky lektorského kurzu. Řekla jsem si, že toto je něco nového, neprobádaného a přečetla jsem si pár řádek informací ke kurzu. Hned na první dobrou mě zaujal.  I přesto, že jediný, koho jsem znala, byl Permon, tak se nabízelo pouze: Je to jasné, jedu tam!

A jak probíhal samotný kurz? Dorazili jsme do Bedřichova u Lysic (mimochodem skvělé ubytování) a hned jako první nás nečekaně překvapilo množství sněhu. No, koho by to asi napadlo v zimním období!!  Sníh až po kolena a namrzlá cesta udělaly své. Mé první kroky do chalupy, které následovaly po větě se nebudu divit, když budu první na zemi, vedly jak jinak než rovnou na zem. A takto pokračoval i celý a především velmi zábavný víkend…

Permon s Frodem hned ze začátku nastavili laťku dosti vysoko. Permon jakožto lektor Pepa vyskočil na stůl ala laňka  a ani jako Maruška nebyl marný – předvedl nám něco k osobnosti lektora. Celý víkend pak neodpoutala pozornost účastníků ani Frodova veverka v minisukni - naše motivace a obsah bloku tak byly jasné. Další super lektorkou byla Kačka, která nás nenechala ani chvíli v klídku a dala tak zabrat nejen našim mozkovým závitům (při vysvětlování se někteří projevili jako opravdu velcí stratégové), ale taky jsme se pořádně protáhli. Abychom nezakrněli v lavicích,  tak jsme se proběhli po lese při dvou akčních a velmi napínavých hrách, ze kterých jsme se vraceli dosti nadšení. No a abych nezapomněla na kuchyň, tak tam se čarovalo o sto šest. Chemik a Kosťa?? Ooooo, jak příznačné to přezdívky pro kuchaře, pobavilo nás hned zpočátku. Opak byl ale pravdou, vyvařovali nám jedna báseň.

Mohu-li mluvit za všechny, pak byl celý kurz opravdu vydařený. Každý tak odjížděl s odpověďmi na opravdu velmi velmi rozsáhlé téma: LEKTOR a LEKTOROVÁNÍ. Kdo je lektor? Jaký může být lektor? Jaký by měl být lektor? Co mě k lektorování motivuje? Jak správně lektorovat? Jaké jsou metody lektorování? Tipy a triky lektorování…… Vše naprosto úžasně shrnula Soník:

Co je to lektorský kurz? Víkend plný informací, které si na místě vyzkoušíte, roznesete infekční nemoc po lese a přitom se přejíte banány, poznáte stejně naladěné vedoucí, se kterými si vyměníte zkušenosti z oddílové praxe. Zazpíváte si, vytvoříte model ideálního vedoucího, bráníte Kamelot před zvědy a odjíždíte domů plni energie.

Lektorský kurz více než doporučuji! Jde o smysluplně strávený víkend s přílivem nových zkušeností, rozšířením vědomostí a dávkou motivace k LEKTOROVÁNÍ.

 

Lucie Krowiarzová, TOM Hogan, Ostrava

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu