Tomíci, zveme vás na malebný srub Psí zub na Sázavě

denisa
Asociace, Chalupy

Babička Mary, štěchovická laguna, kovbojové. Znáte tuhle píseň z dílny  Voskovce a Wericha? Zveme vás do Posázaví. Zveme o to srdečněji, že si tomíci právě před deseti roky, v zimě 2010, pronajali v téhle krásné končině srub. Jak se jmenuje? Psí zub!

Srub Psí zub je malebné dřevěné stavení  z třicátých let. Stojí na Posázavské stezce, cca 4 kilometry od Petrova, který je i přirozeným východiskem, pokud na srub jedete vlakem. Povězme hned úvodem, že patří Sokolu Malá Strana, který ho tomíkům v roce 2010 pronajal k užívání. I z tohoto důvodu je srub přístupný  jen organizovaným skupinám, tomíkům, junákům, woodcrafterům, členům Kčt, které známe, se kterými máme dobré zkušenosti a na které je - třeba přes jejich ústředí - jistá páka v případě, že by na pronajatém majetku něco poškodili nebo udělali ve srubu jinou nezdobu.

Srub je fantastický svou malebností.  Stojí vyvýšen nad řekou skále v místě, kde se stezka prudce zdvíhá do kopce. Je pozoruhodný historií - pochází z roku 1932 , i skromností vybavení. Prý sloužil původně pražským ševcům!  Stavení určené maximálně pro 15 osob je bez vody (ta se bere ve studánce cca 400 metrů vzdálené), bez zavedené elektřiny, s interiérem, které od 30. roků zůstal v zásadě nezměněn.

Je to stařeček víc než osmdesátiletý, bytelný sice, ale má již něco odžito. Podle toho se k němu, prosím chovejte. Cedulky a nápisy, kterými se srub jen hemží a kterými ho vybavil dlouholetý správce Karel Vosátka (spravoval chatu bezmála 50 let!) z odboru turistiky Sokola Malá Strana, ke srubu neodmyslitelně patří. Respektujte je prosím a nikterak na ně nesahejte.  Pan Vosátka odešel před pár týdny do turistického nebe a mračil by se na vás i odtud!  Tomíci přidali přísný zákaz svícení svíčkami či petrolejkami.

Na srubu vám bude ale dobře. Můžete tu držet černou hodinku, vzpomenout na trampy či se kochat brzy na jaře překrásným Kandíkem psím zubem. Outlá kytička kvete zkraje března, někdy už v únoru. Vidět ji je radostná vzácnost.

Nu a pokud si ve srubu na kamínkách neukuchtíte třeba buřty na pivu, můžete vyrazit krásnou procházkou proti toku Sázavy do Třebsína. Cestou narazíte na vodníky, to potěší hlavně malé  turisty. V tamní hospůdce se dobře vaří, otevírací dobu si ale ověřte raději telefonicky.

Vzhůru na srub, vzhůru na Zlatou řeku!

 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu