Tipy na hry a aktivity při online schůzkách

Ondra
Asociace

Chcete se inspirovat pro tvorbu oddílového programu v online době? Tak rychle sem! Třetí videodiskuze nad oddílovými aktivitami v online době proběhla ve čtvrtek 19. listopadu. Do videokonference na natlačilo přes 70 vedoucích a instruktorů od tomíků a možná i z dalších organzací. Opět jsme požádali několik oddílů o představení aktivit, které mají vyzkoušené i v online prostoru a bylo to zase super! Sešla se hromada nápadů a my ji přinášime i vám všem. Popisované aktivity jsme rozdělili do 3 kategorií: HRY, AKTIVITY, TECHNICKÁ POMÁHÁTKA.

Další tipy na aktivity, které můžete využít v době omezení osobního setkávání naleznete ve starších článcích: Jak na oflajn program v onlajnu a Co dělat na online schůzkách? Vyzkoušejte třeba tyto aktivity...

A nyní již k samotným nepočítačovým aktivitám, o kterých byla tentokrát řeč.


HRY

Kimovka

​Vedoucí připraví na zem X předmětů, na které posléze zaměří svou kameru. Po určitě době kameru vypne a tomíci si zapisují, co si zapamatovali. 

​Inspirace: TOM Hvězda severu - Josef Fiala, Ondra Svida 

​Prospektoři

Vedoucí nasdílí tabulku například 10x10 polí. Děti na nich postupně odkrývají pole (A4, C9 apod.) s cílem najít uhlí, zlato a jiné cennosti (každý za jiný počet bodů). Na poli, kde nic není, je úkol pro všechny či jen pro toho, kdo pole odkryl (dřepy, skoky, někam doběhnout atd.). Cílem je sebrat co nejvíce bodů.

Inspirace: TOM Rokytná - Regina Böhmová

Noc se blíží​, džunglí se plíží

​Každé dítě si určí vlastní unikátní zvíře (buď postupným vyvoláváním či možné lépe do chatu) a zapne kameru. Následně všichni zavřou oči a hráč na tahu praví: "Noc se blíží, džunglí se plíží XY," kdy místo XY vykřikne nějaké zvíře. Všechna ostatní zvěř-tomíci prchají mimo dosah kamery, kdežto zvíře-tomík XY otevře oči a snaží se lapit (říci) jména těch, co ještě vidí na obrazovce. Pokud si změní pozadí (možnost v Meetu) - nahrají si fotku daného zvířete, hru to zpřehlední.​

Inspirace: TOM Rokytná - Regina Böhmová

Prasátko kvíkni

​V menších skupinkách menších dětí. Tomíci zavřou oči, načež vybraný (jak vybrat tak, aby o tom ostatní nevěděli? To zkuste vymyslet :-) ] kvíkne, ideálně změněným hlasem. Ostatní otevřou oči a snaží se přijít na to, kdo zvuk vydal. 

Inspirace: TOM Rokytná - Regina Böhmová

Detektivové

  • Varianta 1 - tomíci zapnou kamery. ​Vyberete jednoho tomíka - detektiva, který zavře oči. Následně ostatní tomíci něco na sobě či v prostoru zabraném kamerou změní (nasadí čepici, vymění triko, přesunou hrnek, zapnout TV...). Detektiv posléze hádá a sbírá body za každou odhalenou osobu. 
  • Varianta 2 - hrát na týmy, tedy naráz více spolupracujících detektivů.

​Inspirace: TOM Oftalmo - Jája Póčová

Přinášecí hry

  • Varianta 1 - vedoucí si připraví X věcí a poté po jednom ukazuje. Tomíci ihned vyběhnou sehnat stejnou věc doma a ukážou na monitor.
  • Varianta 2 - vedoucí hlásí, že tomíci mají přinést věc na písmeno X, barvu Y či třeba obléci si něco v barvě Z.
  • Varianta 3 - přinést z lednice tu nejvíce prošlou věc.
  • Varianta 4 - pro malé zahrát si "Čáp ztratil čepičku, m​ěla barvu barvičku ​XY"
  • Varianta 5 - Na sultána. Vedoucí hraje sultána, hlásí, co si jako sultán přeje (pěkně divadelně) - třeba něco na písmeno X, jindy na barvu Y a někdy něco, co neobsahuje písmeno Z.
  • Varianta 6 - Vedoucí popisuje slovně předmět - Je kulatý, dá se umýt v myčce, většinou má ucho atd. A děti mají za úkol přinést to, co si myslí, že je popisováno. 

​Inspirace: TOM Lotři​ - Tom Buriánek​, TOM Pěšinky a Ostříži - Vašek Holý​, TOM Trilobit - Michal Merhaut, TOM Skřítci Plzeň - Agátovec Špagátovec, TOM Oftalmo - Jája Póčová

​Pantomima

Vedoucí vybranému hráči předá informaci, co má předvádět/popisovat/kreslit, ten se následně snaží a ostatní tomíci hádají. Nebo si děti do svého klobouku doma vhodí 10 napsaných lístečků (např. 3 zvířátka, 3 povolání, 3 věci, co mají v pokojíčku a 1 sport). Lze si nechat také náhodně vygenerovat slova na www.activityonline.cz, kde vám stránka i stopne čas. Pro pantomimu je potřeba větší prostor před kamerou (aby byla vidět celá postava). Pro kreslení se dá využít Jamboard, přímo v Meetu najdete v možnostech. Poté si dítě vylosuje třeba házecí kostkou jestli pantomimuje, slovně popisuje nebo kreslí. Kdo si myslí, že ví, napíše do chatu svůj tip.  Vedoucí sleduje a čte typy z chatu, aby pantomimující dítko nemuselo koukat do chatu. Na konci, ještě dítko musí ukázat na kameru vylosovaný papírek,aby ukázalo, že bylo slovo správně uhodnuto.

Dá se využít https://gartic.io/, kdy ale daný hráč nekreslí, ale popisuje, předvádí. 

Inspirace: TOM Robinsoni - Anežka Klabanová, TOM Lotři - Tom Buriánek

Bingo

  • Varianta 1 - předem nahlásit, aby si tomíci připravili tabulku 5x5 polí a do ní zapsali vybraná čísla 1-99. Vedoucí pak na online schůzce hlásí náhodná čísla a tomíci čekají na bingo = vyplněná všechna pole.
  • Varianta 2 - místo čísel si zakreslí turistické (mapové) značky, vedoucí pak uříká jejich názvy, tedy děti musí značky znát, jinak nevyhrají.

Inspirace: TOM Dakoti - Véna​ Křepelák​, ​TOM Rokytná - Regina Böhmová

Na siláka

​Děti se snaží co nejdéle udržet sirku či špejli jen pomocí mimických svalů mezi nosem a horním rtem. Startuje se společně, postupně odpadávají. Dobré natočit/vyfotit.​

Inspirace: TOM Dakoti - Véna​ Křepelák​

Házení kostkou

​Předem se zahlásí, že mají mít tomíci kostku. Děti si zapnout mikrofony a na společný start se snaží naházet postupně 1-2-3-4-5-6. Jakmile hodí číslo, které potřebují, zahlásí to. Tím vznikne krásný šum a živelnost. Kdo zahlásí "6", končí.

Inspirace: TOM Dakoti - Tomek Hurt​

Tvorba příběhu

​Tomíci postupně tvoří příběh  každý vždy jednu větu. Na předchozí větu navazují spojením "ano a", aby nemohli větu negovat. Postupně tvoříme nějaký klidně tematický příběh. 

​Inspirace: TOM S.T.A.N.​ -​ Ondra​ Šejtka​

​Asociace slov

​Jasně dané pořadí dětí - například napsaný seznam jmen, nasdílená obrazovka, kde je pořadí uvedeno. ​Poté každý hráč řekne 1 slovo, které ho napadne jako první po tom, co zaslechne slovo předchozí (tedy tvoří asociace). Takto se jede několik kol stále ve stejném pořadí. Poté se hra přeruší a je snahou v opačném pořadí se dostat od posledního slova zpět k prvnímu.

​Inspirace: TOM S.T.A.N.​ -​ Ondra​ Šejtka​

Empatie​ či Šestý smysl 

Vedoucí si připraví 10 otázek. Některá bez nabídky (například: Napište jakékoliv mužské jméno, zvíře, oddílovou hru, tábořiště atd.), jiná s nabídkou (zvolte rub-líc, zvolte českého krále atd.). Tomíci si na papír píší odpovědi - ne to, co se jim líbí, ale co si myslí, že napíše nejvíce ostatních hráčů. Po 10 kolech vedoucí projde otázky a postupně vyhodnocuje. Tomíci získají v každé otázce tolik bodů, kolik hráčů odpovědělo to samé, co mají oni. Kdo ma na konci nejvíce bodů, má nejlepší šestý smysl, je nejvíce empatický:)

​Inspirace: TOM Zlaté šípy - Angelika Maléřová

Cukr káva 

​Vedoucí stanoví posloupnost několika úkolů (např. 10 dřepů, postavit věž z 10 knížek, obléci si nové tričko apod.). Poté se jeden hráč otočí za kamerou a říká klasické cukr, káva, limonáda, čaj, rum bum. Poté se otočí a dívá se, zda se někdo za kamerami hýbe. Ostatní se mezitím vždy snaží splnit zadané úkoly. Pokud se někdo po otočení hlídače pohne, a hlídač ho odhalí, tak musí plnit úkoly od začátku.

Inspirace: TOM S.T.A.N.​ -​ Ondra​ Šejtka​

Městečko Palermo

Každý oddíl má mírně jiná pravidla. Vyzkoušeno na variantě s jedním mafiánem - vrahem. Toho vedoucí určuje třeba přes SMS, aby byl výběr tajný. V době spánku (zavřené oči) se pak probouzí jen jeden mafián a určuje oběť. Poté se probouzí Cattani a ptá se. Buď opět přes SMS či třeba napsáním jména na papír a jeho zdvižením do kamery. Nutností jsou zapnuté kamery.

TOM Trilobit - Michal Merhaut

Na kocourka a na myš

Na kocourka a na myš. Jedno dítě je kocourek a ostatní jsou myšky. Kocourek se schová pod stůl a číhá. Myšky na něj volají a provokují ho: " Kocourku vylez, čičíčí atp." Najednou kocourek vyskočí a myšky se musejí schovat z dosahu kamery. Koho kocourek uvidí, ten ho vystřídá. Pokud uvidí víc dětí, tak někoho vybere. Přes mikrofony je to sice dost náročné, ale děti se u toho vyřádí 

TOM Rokytná - Regina - pro malé skupinky

Icebreaker

Zkuste schůzku rozbít tím, že vyzvete, aby si doběhli pro nějaké pokrývky hlavy - kdo bude nejoriginálněší? Dopředu dětem říct, aby si připravily kostýmy na nějaké téma (Pohádky, Haloween atd.

TOM Pěšinky a Ostříži - Vašek Holý, TOM Oftalmo-Jája Póčová

Technické drobnosti

  • Rychlost stisku jména - V případě, kdy potřebujete určit pořadí. Tomíci si mohou do chatu napsat své jméno ale neodesílat ho. Pak plní úkol a po jeho splnění odpálí “odeslat”. Lehce poznáte prvního. 
  • Využití pozadí - V mnoha hrách může pomoci či ozvláštnit hru, když naučíte děti měnit pozadí v Meetu (vpravo dole tři tečky a následně “změnit pozadí”. Možno nahrát libovolnou fotku, obrázek.

AKTIVITY

Vařící schůzky 

Ideální je, když mají děti možnost se na cokoli doptat a vedoucí vidí na kamerách, jak postupují. Je dobré začínat jednoduššími recepty. suroviny je dobré buď rozdat např. v klubovně během určitých "návštěvních hodin" či dát seznam k nákupu účastníkům vařících skůžek s dostatečným předstihem (tj. ne až v den schůzky). Video z pečení burgerů zde: https://oddilpoutnici.cz/blog/pekli-jsme-hamburgery

Poutníci - Ondra Turek

E-táborák 

Vedoucí, kteří hrají na hudební nástroje a zpívají, musí mít dobrý mikrofon. Jinak je nepříjemné to poslouchat. Děti předem naučíme mutovat mikrofony. O písničky na přání žádají v chatu nebo hlasem po skončení písničky. Vedoucí mohou podporovat dobrou náladu např. zapálením svíček / zapalovačů jako na koncertu, přinést si nějaké rekvizity, tleskat "bez zvuku" na kameru atp. Vhodné je aktivitu prokládat vyprávěním příběhů z online schůzek, online výprav či vzpomínkami na offline dobu. Také je možné udělat obdobu v podobě livestream online koncertu např. na Youtube či Facebooku (tam bude asi vyšší dosah). Ukázka z oddílového online koncertu v rámci 3. narozenin Neobyčejné klubovny zde: https://www.facebook.com/neobycejna.klubovna/videos/393593065146313

Poutníci - Ondra Turek

Upcycling plastů 

Výroba věcí z recyklovaného materiálu (truhlíky a bižuterie) s dopomocí vedoucího a sdílené obrazovky. Video je uvnitř článku z online výpravy zde: https://oddilpoutnici.cz/blog/online-vyprava-skleneny-letajici-vytah

Poutníci - Ondra Turek

Zkoušky online 

Možnost plnění oddílových zkoušek a dovedností distanční formou s možností konzultací a plnění si bodů u vedoucích v době zkušebních hodin. Postupně natáčime i instruktážní videa. Jak to celé funguje píšeme zde: https://oddilpoutnici.cz/zkousky-online. Inspirace pro vedoucí nejen v online režimu: https://oddilpoutnici.cz/inspiruj-se

Poutníci - Ondra Turek

Deskovky distančně 

Hráli jsme deskovou hru tak, že herní desku s figurkami a kartami snímala webkamera 1 a webkamera 2 snímala hráče (vedoucího). Účastníci byli připojeni skrze webkameru ve stejné virtuální místnosti na Google Meets a  sami házely kostkou na vlastním stole, přičemž hlásili výsledek hodu. Vedoucí hýbal s figurkami a četl události na kartách.

Poutníci - Ondra Turek

Výroba luku a šípů 

Účastníci si v klubovně vyzvedli materiál + návod. V určený čas pak vedoucí z pozice lektora skrze videokonferenci ukazoval co a jak. Výroba byla z plastové trubky, pěny, provazu... Levné materiály a jednoduchá výroba typu udělej si sám.

Poutníci - Ondra Turek

Trsáme před obrazovkou

Můžete vytvořit taneční videoklip na jakoukoliv písničku. Jedinou přípravou k tomu bylo, že jsme si připravili kostými, čepice, vybrali písničku a jeden z vedoucích zapnul program, který umí nahrávat přesně to, co se děje na obrazovce (např. Free Screen Recorder). Nastavíte, jakou oblast chcete nahrávat, například nenahrávejte horní lištu internetového prohlížeče. A pak už se jen tancuje. Vyplatí se natočit si více materiálu, to znamená, že si písničku pustíte víckrát, abyste měli pak pro sestřih videoklipu větší výběr. Na tuto aktivitu lze pak navázat se staršími dětmi ukázkou toho, jak video lze setříhat (Windows Movie Maker, VEGAS studio, GoPro studio,….) a vložit k němu písničku.

TOM Robinsoni - Anežka Klabanová (klabanova@seznam.cz)

Emoji kvíz

Hráči hádají, co dané emotikony představují. Písně, pohádky, přísloví, na co si jen vzpomenete. Děti jsou rozděleny do týmů a chat používají jako hlasovací zařízení. Kvíz na téma české a Disney pohádky k dispozici na tomto odkazu.

TOM Lesani - Alča Kolomazníková

Poznej písničku

Dětem se pustí známá písnička nebo znělka z filmu, pohádky, seriálu a jejich úkolem je, co nejrychleji ji uhodnout. Děti jsou rozděleni do týmů a chat používají jako hlasovací zařízení. Při prvním komentáři můžete písničku pozastavit a děti postupně hádají. Pokud někdo neuhodl, zkouší hádat další. Po technické stránce je tato hra na přípravu složitější, postup vysvětlujeme v prezentaci na odkazu. Samotnou verzi hry můžete najít zde.

TOM Lesani - Alča Kolomazníková

Večerníčky

Jde o krátká videa s pohádkovým příběhem, která jsou zveřejňována v pravidelném čase, např. jednou týdně. Je to jeden ze způsobů, jak zůstat v povědomí oddílových dětí, jeden střípek mozaiky aktivit v dnešní online době. Na tvorbě se podílejí vedoucí, kteří se tak stávají vypravěči, herci, kameramany, střihači a režiséry.

TOM Zlaté šípy - Ivo Skoček

Vlaštovka

Společně s dětmi vytvoříte papírovou vlaštovku. Jakmile ji mají složenou, dostanou za úkol doletět s ní co nejrychleji směrem k nejbližšímu rodiči a dotknout se ho. Kam vlaštovka doletí, tam ji dítě zvedne a hází dál až k vybranému rodiči.

TOM Dakoti - Tomek Hurt

Turistické závody

Tohoto internetového turistického závodu se můžete zúčastnit z pohodlí svého domova. Na trati vás budou čekat topografické značky (TT), dřeviny, hrady a další zajímavosti (KPČ). Přihlaste se na stránky turistických závodů www.turisticky-zavod.cz, v levém sloupci jsou On-line testy TZ. Dále klikněte na horní liště na virtuální TZ a vyberte si kategorii, do které patříte. „Proběhněte” si celý závod a na konci se dozvíte výsledky.

TOM Stopaři - Ája Fúsková

Uzlování, šifrování, poznávačky, skládačky

Během online schůzek lze provádět i klasické tábornické aktivity jako např. uzlování, výuka šifrování, poznávačka stromů apod. Při uzlování je třeba jen počítat s tím, že dětem nemůžete přímo pomoci. Vysvětlit a popsat se to však dá a je to i velká legrace. Ukázka různých typů šifer je také použitelná. Všechny aktivity se pak dají vhodně zkoušet s použitím Kahootu, kde se dětem ukazují napsané kousky šifer a děti je musí správně vyluštit a vybrat vhodnou odpověď. Rovněž jsme s dětmi skládali origami (večerničkovské čepice, ješstřábi, parníky, různá zvířátka...), což bylo velmi zábavné, ale náročnější na vysvětlení.

Zajímavý tip na vzdělávací Kahoot od Mirky Matějkové z TOM Dakoti naleznete ZDE.

TOM S.T.A.N. - Ondra Šejtka


TECHNICKÁ POMÁHÁTKA

Samozřejmě funguje stará dobrá hrací kostka, stopky na mobilu, zapisování bodů na papírek, losování z klobouku atd., ale existují webové stránky, které tyto funkce poskytnou a vy je nasdílíte přes obrazovku ostatním, aby věděli, kolik zbývá času a kolik padlo na kostce. Takových udělátek existuje hodně a vy si můžete vybrat podle toho, jestli se vám líbí vizuálně a nebo třeba podle toho, jak jsou multifunkční (např. https://cs.piliapp.com/, https://app.classroomscreen.com/ ). Některé jsou bohužel plné reklam, těch se můžete zbavit pomocí Google rozšíření „uBlock Original“.

Nevýhodou je také to, že musíte sdílet obrazovku a to znamená, že se vám změní rozložení dlaždic (respektive počet a velikost obrázků dětí). Lze vyřešit tak, že se do videohovoru připojíte ještě jednou, ale ne klasickým tlačítkem “Připojit se”. Při vstupu do místnosti využijete tlačítko “Sdílet obrazovku”. Budete tam tedy jednou jako osoba a podruhé se sdílením obrazovky.

  • Stopky, odpočet času, budík atd.- https://www.timer.net/cs/, https://hodinyonline.cz/stopky/
  • Počítadlo bodů (inspirováno TOM Pěšinky a Ostříži) - https://keepthescore.co/ Umí 4 varinaty počítadel. Základní-ke jménu přiřadí počet bodů, které lze průběžně editovat. Další variantou je počet bodů seřazený do pořadí. Další ukazuje počet získaných bodů v jednotlivých kolech a počet vítězných kol. A poslední varianta je basketbalová svítící tabule, pro onlinovky nejspíš k ničemu J
  • Kolotoč, ruleta (losování) (inspirováno u TOM Trilobit) - https://wheelofnames.com Můžete si nechat vylosovat jména dětí, číslici, úkol, výhru atd.
  • Hod kostkou - https://cs.piliapp.com/random/dice/ Můžete házet buď 1 kostkou nebo dokonce 6 kostkami naráz.
  • Generátor číslic - https://supermartas.cz/aplikace/online/nahodna-cisla/ Vygeneruje vám žádaná počet číslic v zadaném rozmezí. Pro hru bingo atd.

Těšíme se na vás u dalších inspirativních videohovorů. Další společné setkání Kolotoč nápadů proběhne ve čtvrtek 3. prosince od 20 hodin a bude zaměřen na téma využití nástrojů od Google při práci v oddílech.

Anežka Klabanová, Tomek Hurt, Ivo Hop Skoček, Ondra Šejtka


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu