Táborový kemp Žlutého kvítku

denisa
Asociace

Turistický oddíl Žlutý kvítek Palkovice využil dotační nabídky, kterou vypsalo MŠMT a uspořádal svůj historicky první táborový kemp. Doteď jsme vždy jezdili na putovní tábory nebo byli doma.

Dočasný azyl jsme po celý týden našli v tělocvičně, kde jsme každý den mezi 8. a 16. hodinou měli nabitý program pro 21 rozdivočených účastníků. Jednou z dotačních podmínek bylo, aby kemp byl vzdělávací, tím pádem téma akce a program byly jasné.

Náš týden byl rozdělený do pěti tématických celků, jedno téma každý den. V pondělí nás čekala zdravověda. Dopoledne jsme si řekli základní pravidla první pomoci, která jsme si hned pak vyzkoušeli názorně jeden na druhém. Odpoledne pak byla velká hra, ve které měly děti prokázat, zda dávaly pozor. Dopadlo to na výbornou. V úterý přijel k tělocvičně hasičský mini autobus, který nás měl odvézt do Kopřivnice.

Úterý totiž bylo dnem životního prostředí. Přírodní oblast Červený kámen byla po celé dopoledne naším odpočinkem i zdrojem poznání. Závěrečná hra s hledáním zlaťáků (čokoládových) v prostoru zříceniny hradu Šostýn byla zajímavým zpestřením. Středa byla dnem bezpečnosti. Dopoledne nás navštívila nprap. Bc. Lucie Galiová, vrchní inspektor oddělení prevence Policie České republiky. Děti se seznámily s prací PČR a vyzkoušely si některé součásti policejní výstroje. Tu nejzajímavější výstroj (samozřejmě, že zbraň) raději ale nechala na útvaru. I tak bylo na co koukat. Po obědě přijeli za tělocvičnu palkovičtí hasiči. Ne, nikde nehořelo - hasiči nás navštívili, aby nám ukázali část své techniky. Starosta SDH Palkovice Bc. Martin Polášek vyprávěl dětem o tom, co všechno musí naše jednotka umět zvládnout a jaká je její náplň práce. Každý si mohl vylézt na cisternu, případně si prohlédnout novou speciální hasičskou dodávku. Samozřejmě na závěr nesměla chybět pravidelná pěna pro děcka. To bylo radosti!

Čtvrtek byl pro náš kemp dnem obce. Nejdříve jsme se seznámili se vznikem a zpracováním odpadů jako takových, a to nejen v naší obci. Následovala krátká prohlídka sběrného dvora. Dopoledne jsme ještě stihli navštívit Obecní úřad. Přivítali nás starosta s místostarostou. Pan starosta dětem poutavě povyprávěl, jakým způsobem úřad funguje a seznámil děti s jednotlivými pracovníky. Třešničkou na dortu byl samozřejmě obecní rozhlas. Děti si prohlídly malou rozhlasovou kabinku a poslechly si, jak probíhá hlášení obecního rozhlasu. Pátek byl u nás v oddíle branným dnem. Děti si vyzkoušely střelbu ze vzduchovky na cíl. Všem se to moc líbilo (i děvčatům).

Už dnes víme, že příští rok se chceme sejít u podobné akce zase.

Za oddíl TOM 1309 Palkovice Tomáš Huďa (Drop)

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu