Pohádkový hrad - Den sv. Václava na hradě Vikštejně

lukas.husek
Asociace

Není nic vhodnějšího, než oslavit svátek patrona české země na hradě. Akci již po sedmé zorganizoval TOM Šlápoty Vítkov a Společnost Arcus Vítkov.

Místo akce: zřícenina hradu Vikštejna. Den 28.9. Byl přeci státní svátek, to znamená volno. Proč tedy nezajít na hrad.

Hradní slavnost v tomto roce byla velkolepá a návštěvnost byla obrovská. Návštěvníci hradu se nedali spočítat. Jisté je, že odhad činil 1000 – 2000 návštěvníků a bylo co vidět. Velké hradní nádvoří bylo společností Arcus rozděleno na tři části. Jedna třetina, u věže, byla vyčleněna pro kulturní produkci. Zde bylo možno shlédnout: rytířský turnaj a pážecí turnaj pro děti, loupežnickou pohádku v podání Arcusu a katovnu s programem právo hrdelní.

Střední část byla vyčleněna pro prezentací měst, obcí a spolků. Expozici připravilo město Vítkov, kde si také děti mohly omalovat srdíčko z břidlice nebo roztočit velké kolo štěstí. Hradec nad Moravicí nabídl flašinetáře, ražbu mincí a vojenské ležení klubu vojenské historie. Krásnou expozici i s ukázkou štípání břidlice připravil spolek Krajina břidlice. V této část také roztáčela kolovrátek paní Holcrová z Přerova a TOM Šlápoty připravil pohádkové puzzle a další soutěže pro děti. Nutno ještě podotknout, že jsme na hlavním podiu pokřtili knihu pana Petra Zahnaše a Marie Zegzulkové „Pověsti a vyprávění od řeky Moravice“. Také byla připravena komentovaná prohlídka hradu. Návštěvníky provedl pan Pavel Skalík.

V přední části nádvoří se konal Jarmark. Diváci se mohli občerstvit u paní Vysloužilové, vypít pivo z pivovaru Vikštejn, připít si medovinou nebo ochutnat cukroví od paní Pohlodkové. Pěkný byl také stánek s fluoristikou a zakoupit se daly štramberské uši, turecký med a skvělé kávy z pojízdné kavárny.

Velké poděkování patří obci Radkov za vzornou přípravu hradu. Obec připravila hrad, zapůjčila domeček s elektřinou a WC, ustavila lavičky a stoly a hrad vzorně po akci uklidila. Letošní ročník historické slavnosti se moc vydařil a již nyní chystáme osmý ročník, který bude přesně na sv. Václava dne 28.9.2022

Kdo se chce podívat na akci, klikněte na odkaz - https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=J85y5eVatVk&feature=youtu.be

PhDr.Pavel Vaňásek – TOM 19123 Šlápoty Vítkov
 

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu