Další zpráva od Skautské energie

lukas.husek
Asociace

Tento týden představíme novou nabídku

Milí zákazníci a příznivci Skautské energie,

jak jsme vás již informovali v předchozí zprávě, jednání s dodavateli finišují a již tento týden plánujeme nabídku představit a umožnit každému, aby ji pohodlně on-line mohl rychle využít.

Protože se ukázalo jako nemožné najít dodavatele, který by našim zákazníkům nabídl univerzálně výhodné řešení, domlouváme nabídek v rámci Skautské energie na rok 2022 mimořádně víc a výběr bude v rukou zákazníků. 

Nabídneme více možností

Mělo by být na výběr mezi nabídkou produktu za pevné neměnné ceny a mezi nabídkou produktu bez pevné ceny (jde o tzv. spotové či velkoobchodní ceny, kde zákazník platí vždy denní průměr ceny na burze). 

Předpokládáme, že většina zákazníků využije nabídku klasického řešení s garantovanou cenou od většího dodavatele (byť bude poměrně vysoká). Řešení bez pevné ceny by mohlo být atraktivní pro ty, kteří na sebe chtějí vzít riziko z nejistoty ceny - cena se bude v průběhu času měnit (jakmile odpadnou důvody pro dnešní vysoké ceny a cena na burze klesne, hned se to plně projeví i v ceně pro zákazníka). Dodavatel zákazníkům přeúčtuje cenu, za kterou se daný den obchodovala elektřina nebo plyn na burze a každý si toto může zkontrolovat. Přidá pouze fixní částku, kterou jsme domluvili nižší, než mají ostatní zákazníci tohoto dodavatele. Věříme, že si tak vybere každý. 

Všechny nabídky budou mít společný krátký závazek pro zákazníky - do konce roku 2022, abychom překlenuli období krize na trzích. Pro další období - roky 2023 a 2024 předpokládáme soutěžení cen na nižší cenové hladině.       

Dodavatel poslední instance (DPI) žádá vysoké zálohy

DPI není nepřítel, který chce ze zákazníků vysát peníze. Jsou to vybraní velcí dodavatelé pověření státem, aby v případě krachu jakéhokoliv dodavatele převzali ze dne na den dodávky všech lidí, kteří o dodavatele přišli. DPI má ceny částečně regulované státem a každý měsíc se cena mění dle aktuální situace na trhu, ceny jsou tedy vysoké, protože DPI musí dokoupit ihned potřebné energie pro všechny lidi, které museli převzít, ze dne na den. 

Zatímco běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, DPI se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok, která je vzhledem k začínající topné sezoně podstatně vyšší než v průběhu léta. Zároveň jsou zahrnuty současné vyšší ceny energie/plynu. Tento způsob stanovení záloh nemůžeme nijak ovlivnit, dohled nad ním má Energetický regulační úřad. Doporučujeme první zálohu uhradit. 

V režimu DPI není vhodné zůstávat déle, než je nezbytně nutné. Jakmile budou nové nabídky představeny, měl by si každý zákazník co nejdříve zvolit své řešení k převodu pod nového dodavatele, kde získá nižší zálohy dle předpokládané spotřeby rozložené do celého roku.

Máme zprávy, že se na vás obrací různí dodavatelé s nabídkou. I nadále samozřejmě máte možnost si vybrat jiného dodavatele, než nabídne v příštích dnech Skautská energie. Znovu však doporučujeme – neukvapujte se. Dobře zvažte každou nabídku z pohledu ceny, serióznosti partnera a délky fixace.

Děkujeme za důvěru, brzy se ozveme s finální nabídkou.

S úctou 

Tomáš Slavík
ředitel Skautské energie


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu